Ansigt, Kosmetik og Materialist fra Max Factor

I 1904 blev firmaet Max Factor grundlagt i USA af den polskfødte Max Factorowicz, der før havde arbe… Læs mere
125
4,5/5 baseret på alle bedømmelser

Max Factor Ansigt, Kosmetik og Materialist

I 1904 blev firmaet Max Factor grundlagt i USA af den polskfødte Max Factorowicz, der før havde arbejdet en periode som sminkør ved den kongelige russiske ballet. Hans firma begyndte som en lille kosmetikforretning i teaterbydelen i Los Angeles. Der skabte Max Factor på grund af sine førsteklasses produkter sig hurtigt et navn. Da filmindustrien fik øje på ham, stod der ikke mere i vejen for et samarbejde mellem Max Factor og de store filmselskaber. Han skabte den første kompakt pudder specielt til filmindustrien og producerede senere sine innovative produkter til den brede offentlighed. Max Factor blev kendt ikke kun takket været sine overbevisende evner, men også fordi berømtheder som Jean Harlow og Katharine Hepburn anvendte hans makeup, og deres perfekte makeup sørgede for et lydefrit udseende ved enhver officiel lejlighed.
Vidste du at Indhold

Max Factor opfandt lipgloss og vandfast mascara

Grundlæggeren af Max Factor, Maksymilian Faktorowicz, var opfinder af ordet „makeup“ - og parykmager, kosmetolog og visionær. Med Max Factor skabte han en af de største kosmetikvirksomheder, der har været aktiv på verdensmarkedet i over 100 år. Stjerner som Judy Garland, Bette Davis, Norma Shearer, Joan Crawford, Jean Harlow og Claudette Colbert bruger Max Factor-skønhedsprodukter. Hvem var den polske Maksymilian Faktorowicz?

Polsk jøde åbner amerikansk firma

I 1872 da Tyskland netop var i gang med at finde frem til sin nuværende geografiske form blev Maksymilian Faktorowicz født i Lódz. Allerede som 9-årig arbejdede Faktorowicz i sin hjemstavn for en kosmetolog og parykmager. Som teenager gennemførte han sin uddannelse i Berlin og Mosva. Det lykkedes ham hurtigt at arbejde sig opad og han blev officielt kosmetikrådgiver for zarfamilien og Bolsjoj-balletten, den kongelige opera, der dengang var det vigtigste kulturcentrum for ballet og opera i Rusland.

Da familien bag den senere Max Factor-grundlægger emigrerede til USA fulgtes han med sin kone og tre børn. I 1904 arbejdede han først på hjemegnen, på Louisiana Purchase Exposition. Det var en verdensudstilling i den amerikanske stat Missouri, der fandt sted samtidig med de olympiske lege. I 1908 grundlagde den stræbsomme mand den i dag så berømte virksomhed Max Factor & Company.

Max Factor – iværksætter revolutionerer sminkeverdenen

Udløseren var, at han kort tid forinden for første gang i sit liv havde set en film – og helt enkelt synes at makeup´en var forfærdelig.

Den første makeup fra virksomheden hed „Flexible Greasepaint“ og gav skuespillerne i fjernsynet, som dengang langsomt var på vej til at blive populært, mere naturlighed. Og det var netop det, som gjorde ham berømt. Den hidtidigt anvendte sminkepalet i skuespillerhusene kunne ikke leve op til det nye mediums krav. Visionærens stjerne steg de følgende år højere og højere op på himmelen. I the Golden Twenties fik han tilnavnet „Stjernernes kosmetolog“. I 1928 opfandt han LipPomade, for at få skuespillernes læber til at stråle, i dag er det kendt som lipgloss. Blot få år senere udviklede han vandfast mascara og i 1937 den såkaldte Pan-Cake-Make-up. Dette kosmetikprodukt var oprindeligt kun tiltænkt til brug i udfordrende „farvefilm“ for uden korrigerende sminke skinner skuespillernes hud i fjernsynet og changerer i rødlige eller blålige farver. Makeup´en var dog så god, at Max Factor fik et væld af henvendelser fra private.

I 1938 døde Faktorowicz i Los Angeles bare 59 år gammel.

Hvert 9. sekund solgte Max Factor en Lipfinity

Også efter grundlæggerens død forblev virksomheden Max Factor særdeles innovativ. I 1948 lancerede mærket Max Factor Pan Stick Make-up på markedet. På under 20 sekunder kan denne Creme-Make-up, der fås som stift, påføres huden. I 1954 gjorde virksomheden endnu et stort kup på verdensplan med deres første concealer, „Erace“. Den skjuler rande omkring øjnene, urenheder i huden eller små rynker omkring øjnene. I 1971 opfandt brandet den første vandfaste makeup. I 1984 blev der åbnet et Max Factor-museum i Hollywood, der giver et overblik over alle opfindelser og kreationer fra Max Factor, der har gjort kvinder endnu skønnere i årtier. I år 2000 erobrede endnu et højdepunkt fra mærket markedet: Lipfinity, en afvaskelig læbestift, som holder længe. I følge statistikken blev der solgt en Lipfinity hvert 9. sekund imellem 2006 og 2008. Den sidste store opfindelse blev lanceret i 2009, False Lash Effect Mascara. Dette produkt fik snart kultstatus. Siden 2015 har Max Factor tilhørt Coty Inc.

Yderligere produkter fra mærket Max Factor

Max Factor sælger ikke alene skønheds- og kosmetikartikler men har i tidens løb også lanceret utallige parfumer. Et udvalg:

 • 1925 udkom duften til kvinder Le Parfum Max
 • 1951 Golden Woods
 • 1954 Electrique
 • 1956 Primitif
 • 1958 Hypnotique
 • 1969 Royal Regiment
 • 1970 Aquarius
 • 1973 Miss Factor
 • 1974 Geminesse
 • 1975 Blasé
 • 1975 Jontue
 • 1976 Khara
 • 1980 LA
 • 1981 Epris
 • 1984 Magical Musk
 • 1986 Gentleman