Parfumer fra Houbigant

Houbigant er et historisk vigtigt parfumehus i Paris, som blev grundlagt allerede i år 1775 og har s… Læs mere
24
5/5 baseret på alle bedømmelser

Houbigant Parfumer

Houbigant er et historisk vigtigt parfumehus i Paris, som blev grundlagt allerede i år 1775 og har sit nuværende hovedsæde i Monaco. Virksomheden blev grundlagt af Jean Francois Houbigant, som i starten udelukkende solgte parfume, handsker og brudebuketter under mærket. Særlig hos Frankrigs overklasse var produkterne yderst populære, så også dronning Marie Antoinette af Frankrig hørte blandt de regelmæssige kunder. Efter hans død forblev virksomheden i familieeje og blev overtaget af hans søn, som kort efter avancerede til personlig parfumør for Napoleon.

Herskernes dufte

Efter at duftene havde vist sig at kunne fortrylle dronningen og Napoleon, blev Houbigant senere også parfumør for dronning Victoria af England og prinsessen af d'Orleans. Også zar Alexander den tredje blev forsynet med de luksuriøse parfumer. I mellemtiden kan duftene til mænd og kvinder købes frit og er meget populære på grund af de unikke nuancer. Ældre flakoner af mærket anses for virkelig sjældne samlerobjekter med en høj værdi, og de sælges på auktioner verden over.
Vidste du at Indhold

Houbigant: En revolutionær i duftenes verden

En morgen i 1775 åbnede den dengang 23-årige Jean-Francois Houbigant en ny butik i den parisiske gade Rue Faubourg St. Honoré med parfumer, brudebuketter og handsker. For at rummene ikke virkede så trøstesløse i begyndelsen hængte han et malet skilt op ved siden af døren med en blomsterkurv, hvilket førte til, at beboerne i gaden snart begyndte at kalde den lille butik for „A la Corbeille de Fleurs“. Hvis der var nogen, der havde sagt til Jean-Francois Houbigant eller en, som levede samtidig med ham, at han netop havde åbnet en af Europas mest traditionsrige parfumerier ville de have erklæret ham/hende for skør.

I hvilket omfang virksomheden Houbigant skrev parfumehistorie med sine parfumer bliver helt tydeligt, hvis man gør sig bekendt med deres parfumer.

Berømte Houbigant-parfumer

Fougère Royale: Denne duft gælder som en legende idet den formgiver i høj grad parfumerier en vogue. Herreduften Fougère Royale, som blev skabt i 1884, var den første parfume i en duftserie, der hører til de mest kendte i verdenen og dertil hører også Azzaro, Prada by Prada for Men, Brut by Fabergé og Boss by Hugo Boss. Det afgørende for Fougère-duftenes succes var, at det som det første parfumeri lykkedes Houbigant parfumøren Paul Parquet, at isolere enkelte af elementerne i råstofferne og dermed lykkedes det, at videreudvikle fantasiduften. Ved Fougère Royal blev cumarin, en ingrediens stammende fra tonkabønner, produceret kunstigt.

Ved verdenspræmieren for Fougère Royals, kongelig bregne, blev denne nyhed fortiet for, at ingen skulle komme på den idé at stille spørgsmålstegn ved kvaliteten. I slutningen af 1960´erne indstillede man produktionen af denne duft.

Le Parfum Idéal: Denne duft til kvinder blev også skabt af Paul Parquet. Der findes stadig enkelte eksemplarer af denne udsøgte parfume og flakonerne betragtes som begærede samlerobjekter, der betales store summer for på auktioner.

Quelques Fleurs: Dette klenodie stammer fra den anden af Houbigants geniale parfumører, Robert Bienaimé, og er en af de største parfumeklassikere nogensinde. Fagfolk nævner duftene Chanel-No.5, Van Cleef & Arpels-First og Dior-Eau-Savage i samme åndedrag. I 1912 udkom kunstværket for første gang på markedet og er siden dengang blevet solgt utallige gange. Opskriften er hemmelig og man ved kun, at der anvendes over 250 ingredienser til fremstilling af parfumen. For at producere en unse, 31 gram, Quelques Fleurs Eau de Perfume zu produzieren, skal du bruge over 15.000 blomster.

Chantilly: Duften blev lanceret første gang i 1941 og hører også til de største navne i Houbigant-serien. Det er en komposition af bergamot, neroli, og citron som topnote. Hjertenoten består af roser, appelsinblomst, jasmin og nellike. Der er anvendt egemos, moskus, sandeltræ, benzoe, tonkabønner og vanilje. Marcel Billot komponerede denne duft til kvinder.

Raffinée er sammenlignet med de andre parfumer relativ ung. Den havde verdenspræmiere i 1982. Appelsiner, lemon, jasmin og bergamot, men også orkideer, hyacint og sandeltræ præger denne dufts orientalske aroma.

Duc de Vervins er en videreudvikling af Fougére Royale fra 1985. Parfumen produceres stadig i dag og er baseret på kommen, lavendel, rosmarin, muskat og rosengeranie.

Demi-jour dufter af violer, bergamot, irisrod og sandeltræ. Duften udkom i 1987 og gælder som en af de mest elegante i verdenen.

Quelques Fleurs Royale Eau de Parfume blev udviklet i 2004 som en hyldest til duften „Quelques Fleurs“ , som blev skabt for mange år siden og dufter af roser, tuberoser, jasmin og bivoks. Flakonerne til dette parfumeklenodie er håndlavede og findes kun i et begrænset oplag.

Anden berømt duftvand fra dette luksusmærke er „La Rose France“, „Violette Pourpre (1907), „Coeur de Jeannette“ (1912),“Parfum inconnu“, „Floraision“, „Celle que mon coeur aime“, „Farandole“, „Lutèce“, „Iris des Champs“, „Orangers en fleurs“ og „Duc de Vervins L'Extreme“ (1984).

Værd at vide

Porcelæns flakonerne fra den franske virksomhed, som kun findes i et begrænset oplag, fremstillet ved hjælp af en kompliceret proces. Den håndlavede flaske brændes ved over 1000 grader og skal efterfølgende have ro nogle dage. Derefter dypes hver enkelt eksemplar separat i en glassur, hvorefter de brændes endnu en gang. Denne gang ved 1400 grader i 27 timer. Herefter skal flakonerne igen hvile nogle dage før klenodiet finpudses.