- Dine fordele som premium-medlem.
- 10 % rabat på artikler
- Prioriteret ekspreslevering
- Gratis levering fra 150,00 kr
- Hjælp & Kontakt
Kemiske peelings – hvad kan de gøre?
Kemisk peeling – for mange mennesker lyder det i første omgang underligt. Hvad er det helt præcist og hvordan anvendes denne metode inden for kosmetikken. Byder den på fordele sammenlignet med mekanisk peeling, og hvilke risici er der muligvis forbundet med det? Alle disse spørgsmål vil du få svar på her. I løbet af kort tid vil du få at vide, hvad en kemisk peeling er, og hvordan du bedst kan bruge den til at forbedre din hud.
15 March 2023 • 5 min. læsetid
Indholdsfortegnelse
Kemiske peelinger
Hvad er kemiske peelings?
En kemisk peeling er en metode, hvor de døde hudceller i en kemisk proces opløses og fjernes. Sammenlignet med en mekanisk peeling, hvor de døde hudceller slibes af ved hjælp af mikrofine partikler, slutter dens virkning ikke på hudens overflade. Den trænger dybt ned i cellelagene og kan således stimulere stofskiftet og fremme kollagenproduktionen i de mellemste hudlag. Da dette ikke belaster hudens overflade mekanisk, føles det mere nænsomt end en mekanisk peeling.1
Hvilke typer mekanisk peeling findes der?
Ved mekaniske peelings skelnes der mellem tre forskellige typer:
lette kemiske peelings, overvejende med alfa-hydroxysyre (AHA)
middeldybe kemiske peelings med trikloreddikesyre (TCA)
dybdevirkende kemiske peelings med fenol
Ved lette kemiske peelings til hjemmebrug anvendes normalt em koncentration på maks. 20 % glykolsyre. Hvis dermatologer anvender disse peelings kontrolleret, bruger de ofte formler med op til 30% glykolsyre. Disse metoder hører dog endnu ikke til de medicinske behandlinger og kan derfor udføres uden tilsyn af en læge. Således kan en kemisk peeling foretages derhjemme for at forbedre huden og stimulere kollagenproduktionen. Det er desuden muligt at mildne pigmentpletter eller ar efter bumser med en kemisk peeling.
Kemiske peelings med trikloreddikesyre må udelukkende udføres af læger. Denne behandling bruges til at mildne ar og små rynker samt til at fjerne pigmentpletter. En dyb kemisk peeling med fenol stimulerer regenereringen af elastiske og kollagene fibre i huden. Denne behandling må også udelukkende udføres af en læge.2
Hvordan og hvor ofte bør kemiske peelings anvendes?
Hvor ofte du bør anvende en kemisk peeling, afhænger af din hud samt dine aktuelle hudproblemer og peelingens formel. Og følg helst altid vejledningen på produktet. Er din hud sund og normal kan du bruge en kemisk peeling ca. en gang i ugen. Hvis din hud har tendens til urenheder og akne må du udføre behandlingen maks. to gange om ugen. Ved tør og sart hud bør du højest udføre en kemisk peeling i ansigtet en gang i måneden, Hvis den kemiske peeling føles ubehagelig eller huden bliver rød, bør du holde en pause med behandlingen eller øge afstanden mellem behandlingerne.
Tænk også på, at en kemisk ansigtspeeling kan forstærke din huds følsomhed over for lys. Om sommeren bør du derfor undgå at bruge kemisk peeling til din hud og hellere vælge andre muligheder til pleje af din hud.3 Brug desuden en UV-beskyttelse om dagen. I hverdagen er en dagcreme med solfaktor ideel som f.eks. Rénergie Multi-Lift Ultra SPF 20 Anti-Aging-Creme fra Lancôme eller Ultra Facial Cream SPF 30 fra Kiehl's
Kemisk peeling – anvendelse
Anvendelsen af kemisk peeling afhænger af behandlingens intensitet. Med en let kemisk peeling f.eks. kan de øverste hudlag fjernes og deres regenerering fremmes. Jo mere intensiv peelingen er, og jo dybere den trænger ned i hudlagene, desto stærkere kan effekterne være. Med en behandling med en kemisk peeling kan følgende opnås:
korrektion af ar i ansigtet – det kan give et godt resultat, såfremt disse ar ikke er for tykke
opstramning og udglatning af det øverste hudlag i forbindelse med stimulation af kollagendannelsen
generel forbedring af huden
fjernelse af rynker, hyperpigmenteringer, mærker efter ar eller pigmentpletter
Første gang kan en kemisk ansigtspeeling føles en smule ubehagelig. Huden kan blive rød og føles irriteret i den første tid efter behandlingen. Så har den brug for en nærende pleje, som forsyner den godt med fugt, beroliger og mildner rødme.3
Hvilke former for kemiske peelings findes der?
Vil du selv bruge en kemisk peeling til forbedring af din hud? Så bør du anvende produkter med en lav dosis peelende stoffer. De kan anvendes af dermatologisk uerfarne personer. Lette kemiske peelings fås med følgende aktive stoffer:
- AHA (alfa-hydroxysyrer)
- BHA-syre (beta-hydroxysyre), også kendt som salicylsyre
- PHA (polyhydroxysyre)
AHA-syrer fjerner det øverste hudlag, gør teinten mere ensartet og kan mildne rynker. Hertil hører f.eks. glykolsyre, mælkesyre og mandelsyre. Her bliver glykolsyre oftest anvendt til en kemisk peeling, og den tåles godt af huden og forsyner huden med fugtighed under behandlingen. Mælkesyre og mandelsyre har en langsommere effekt end glykolsyre, men virker mindre irriterende på huden. De er velegnede som kemisk peeling til følsom hud.
BHA-syre og salicylsyre har en større effekt end AHA. Huden stimuleres, så den regenerere sig hurtigere. Desuden kan salicylsyre hæmme betændelse og rense tilstoppede porer. En BHA-peeling er derfor velegnet, hvis man har tendens til få urenheder og akne.
PHA ligner AHA meget, men har en langsommere effekt og stimulerer huden mindre end AHA. Alligevel kan peeling med PHA mildne rynker og pigmentpletter og fremme en jævn hud. En PHA-ansigtspeeling er også velegnet til hud, der er følsom og har tendens til at blive rød.
Hvilke fordel har en kemisk peeling?
En kemisk peeling fremmer hudens naturlige regenerering og forbedrer huden dybt indefra. De øverste hudlag løsnes og fjernes uden mekanisk belastning. Behandlingen kan gøres meget nænsom ved at gøre mængden af de peelende stoffer lille og tilsætte plejende og beroligende komponenter. I de dybere cellelag stimuleres dannelsen af kollagen – hvilket giver en langsigtet effekt på hudens elasticitet og spændstighed. En kemisk peeling kan desuden mildne rynker og fjerne hyperpigmenteringer eller pigmentpletter.1
Før-efter-effekter ved en kemisk peeling:
- huden bliver mere ensartet
- rynker og fine linjer er mildnet
- pigmentpletter og ar efter bumser er lysere
- ar ses ikke så meget som før
- huden virker fyldigere og mere elastisk
Hvornår bør du undgå en kemisk peeling?
Det er ikke i alle situationer det anbefales at behandle huden med en kemisk peeling. Således kan f.eks. rosacea forværres ved behandling med kemisk peeling. Også under graviditeten frarådes det at bruge denne kosmetiske behandling, da huden i denne tid allerede kan være udsat for kraftige forandringer. Personer, som har et svækket immunforsvar, bør for en sikkerheds skyld også holde sig fra kemiske peelings. Hvis du ikke er sikker på, om din hud tåler kemisk peeling, bør du inden brugen først konsultere en læge.2
Konklusion
Med en hhv. frugtsyrepeeling eller kemisk peeling vil din hud efter få ganges brug komme til at se bedre ud. Det er allerede tilstrækkeligt at bruge produkter med en let effekt, som nænsomt fjerner de øverste hudlag og således intensivt bidrager til din huds regenerering. Forfinede porer og en jævn teint får din ansigtshud til at se ung og strålende ud. Desuden kan du mildne fine linjer og rynker – ved behov bør kemisk peeling derfor integreres i din anti-aging-pleje. Dermatologisk testede produkter med kendte formler, som også er velegnet til følsom hud, gør anvendelsen sikker. Hos parfumdreams kan du finde kemiske peelings og lækre produkter til pleje af dit ansigt!