Retinol

Skønhedsmyte eller vidundermiddel?

Skal det være slut med rynker, urenheder og pigmentpletter, og vil du i stedet have en strålende teint? Årsager til, at retinol skal være en fast bestanddel i din daglige rutine. Allerede i år 1913 blev det virksomme stof opdaget, men først nu har det vundet rigtig indpas i skønhedsbranchen. Retinol findes i form af vitamin A, som medfører en stigning af enzymaktiviteter, aktivering af celledeling og -fornyelse samt reduktion af frie radikalers skadelige virkning. Når man er ung optager kroppen vitamin A igennem maden og transformerer den til retinol. Det yderste hudlag regenereres i gennemsnit hver 28. dag. Med alderen bliver regenereringen af hudlaget langsommere, og transformationen af vitamin A til retinol bliver sjældnere, hvilket også er betinget af UV-strålerne hårde belastning af huden. Den manglende transformation betyder, at huden mister sin spændstighed med alderen. Retinolholdige produkter, som fx et serum eller en creme, er dermed den perfekte skønhedshjælper i kampen mod hudens aldringsproces.

 

Virkningen af retinol i kosmetik?

  • Den bedste beskyttelse mod hudens aldring er solbeskyttelse – og lige i kølvandet derpå kommer retinol.
  • Retinol blev oprindeligt brugt til behandling af akne, men i dag bruges det til mange hudproblemer.
  • Retinol er den rene form af vitamin A, som i sandhed er et virksomt stof, som fremskynder cellefornyelsen og understøtter hudens regenereringsproces.
  • Kroppen forvandler retinol til vitamin A-syre, så bindevævscellerne arbejder mere. Hvis man har for lidt vitamin A i huden, så stopper det ekstra arbejde. Dermed falder cellerne sammen.
  • Retinol hæmmer enzymer, der nedbryder kollagen – som ligeledes er vigtigt for hudens fasthed.

 

Vores anbefalinger

Oprindelse

Retinol er en naturlig form af vitamin A, som spiller en vigtig rolle i opbygningen af hudens struktur. Det stimulerer kollagenproduktionen og danner en stabil rustning under huden, hvilket gør, at rynkerne ikke kan blive dybe. Hudens spændstighed og tykkelse samt også hudfornyelsen og teinten påvirkes også i positiv retning. Derudover findes retinol i animalsk fedtstof, fiskelevertranolie eller planter, som indeholder beta-carotin, men ellers fremstilles det kun syntetisk. Det er forbudt i økologiske produkter.

Anvendelse

Anvendelsen af retinolbaserede produkter skal ske om aftenen på nyrenset hud. Igennem anvendelsen af retinol bliver huden meget lysfølsom og modtagelig for skader. Den kommende årstid egner sig dermed ideelt til at forsyne huden med vitamin A. Hvis du alligevel beslutter dig for at anvende retinol om morgenen, så skal du altid bruge det i kombination med en creme med høj solfaktor. Huden skal indstille sig på virkningen af retinol, og derfor har retinol brug for tid, for at du kan opnå det bedst mulige resultat. En reaktion på huden er normal, og det betyder, at produktet virker, og at langsomt kan tage afsked med rynker og fine linjer.

 

Plejeanvisning

Vi anbefaler en meget lav retinolkoncentration i de første 6-8 uger. Disse produkter kan du uden problemer integrere i din eksisterende fugtighedspleje. Retinolprodukter skal langsomt indarbejdes i din rutine. Test produktet 1-2 gange om ugen – hvis der ikke opstår problemer, kan du efter 3-4 uger intensivere anvendelseshyppigheden. For meget retinol bliver som regel først synligt efter 2-4 dage – giv din hud tid til at reagere på dette virksomme stof og iagttag resultaterne. Vi anbefaler, at retinolprodukterne påføres om aftenen, så det virksomme stof retinol ikke beskadiges af UV-stråler. På den måde regenereres din hud, mens du sover. Det vigtige er, at den højeste koncentration ikke automatisk har den bedste virkning.

 

Former af retinol